Näitä tulee aina silloin tällöin tehtyä. Itse tehdyt leivät on meidän kaikkien herkkua ja valkosipuli meidän kestosuosikki :)
2051589.jpg

5dl maitoa tai vettä (mulla puolet ja puolet)
50g voita
50g hiivaa
suolaa
2rkl siirappia
2 isoa (3pientä) valkosipulinkynttä
juustokuminaa
n.12dl vehnäjauhoja

Sulata voi katilassa ja lisää neste. Kuumenna seos kädenlämpöiseksi, kaada seos kulhoon ja sulata siihen hiiva. Lisää mausteet ja silputtu valkosipuli ja vehnäjauhoja noin litran verran, että saat paksun vellimäisen seoksen. Vatkaa voimakkaasti ja lisää sitten loput jauhot niin, että seos irtoaa hyvin kulhon reunoilta. Jätä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan kaksinkertaiseksi.

Kun taikina on kohonnut, leivo siitä noin 35 pyöreää sämpylää, ja anna kohota pellillä leivinliinan alla hieman. Ripottele päälle valkosipilirouhetta ja paista uunissa 225asteessa8-10min kunnes ovat hyvän värisiä.
Välittömästi kun otat sämpylät uunista, voitele se kylmällä vedellä pullasudilla ja anna hetken olla leivinliinan alla jäähtymässä.