Tuli viikonloppuna leivottua paljon leipää. Tälläiset rouheiset ja kauraiset porkkanasämpylät on terveellisempiä(??) kuin tavalliset ja olivat hyviä :)
Näihin koitin myös kuivahiivaa mikä mulla ei yleensä ikinä toimi, mutta nyt nousi tosi hyvin taikina, vaikkain hitaanpuoleisesti.
2051595.jpg

5dl maitoa
50g voita
1,5pss pirkka kuivahiivaa
suolaa
2rkl siirappia
3 isoa porkkanaa
2dl kaurahiutaleita
1dl neljänviljan hiutaleita
1dl vehnäleseitä
1dl kauraleseitä.
1dl ruisjauhoja
6dl vehnäjauhoja

Sulata voi ja lisää neste. Kuumenna seos reiluun kädenlämpöön ( n. 42'c). Sekoita hiutaleet ja jauhot keskenään, niihin kuivahiiva. Raasta porkkanat, lisää ne maitoseokseen mausteiden kanssa. Sekoita kulhossa kaikki keskenään, ja vehnäjauhoja sen verran että taikina irtoaa kulhon reunoilta.
Anna kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta 20 isoa sämpylää vehnäjaohen avulla (tai tietty pienempiäkin) ja anna vielä kohota liinan alla pellillä.
Paista uunissa 225asteessa n. 15min jolloin saat rapean kuoren, lyhyemmällä paistoajalla pehmeän. Heti kun nostat sämpylät uunista, voitele ne pullasudilla kylmällä vedella anna rauhoittua hetken pellillä liinan alla.